Soğutma Sistemleri

Soğutma Sistemleri

Soğutma sistemleri, belli bir alanın ısısının istenilen soğuklukta tutulmasını sağlamak amacıyla dış alandan iç alana ısı girişini engelleyen ve iç ortam dış ortama enerji kaybı oluşmasını önleyen ekipmanların oluşturduğu sistem bütününe verilen isimdir. Kullanım amacına göre değişiklik gösterebilen bu sistemlere klimalar, soğuk hava depoları, buzdolapları, soğutma tünelleri, soğuk hava panelleri vb. Örnekler verilebilir. Günümüzde klimalar, buzdolapları gibi sistemler ev ve işyerlerinin neredeyse tamamında sıcak havalardan korunmak amacıyla kullanılmaktadır. Endüstriyel anlamda ise soğuk hava depoları, soğutma tünelleri vb. sistemler başta gıda fabrikaları olmak üzere büyük fabrikalarda ürün muhafazası amacıyla kullanılmaktadır. Sonuç olarak soğutma sistemlerinin ortak amacı ortamdaki soğuk havayı sağlıklı bir şekilde muhafaza etmektir.

Soğutma Sistemleri - Motekso

Motekso olarak Soğuk hava deposu sektörünün lideriyiz!

Soğutma Sistemlerinin Temel Amacı Nedir ?

Klimalar her ne kadar soğutma sistemine dahil olsa da, soğutma sistemleri denildiğinde endüstriyel alanda kullanılan sistemler akla gelmektedir. Bu alanda kullanılan sistemler genellikle gıda sektöründe kullanılmaktadır. Dolayısıyla buradaki temel amaç ürünlerin sağlıklı ve taze bir şekilde muhafaza edilerek tüketiciye güvenli, sağlıklı ve mümkün olan en taze biçiminde ulaşmasını sağlamaktır. Bu amaçla kullanılan sistem çeşidi genellikle soğuk hava depolarıdır. Soğuk hava depolarının boyut, motor gücü, depolama kapasitesi gibi özellikleri ise işletmenin üretim hacmi, ürünlerin özellikleri ve depolama ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir. Bunun dışında endüstriyel soğutma sistemleri, kullanılan ekipmanların çalışma esnasında fazla ısınmasına bağlı olarak ortaya çıkacak problemleri önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Gıda sektörü dışında nükleer reaktörler, endüstriyel tesis ekipmanları ve diğer çoğu makinelerde de soğutma sistemleri kullanılmaktadır.

Motekso - Soğutma Sistemleri

Motekso olarak sogutma ve pvc perde de sektörün bir numarasıyız!

Soğutma Sistemlerinin Çeşitleri Nelerdir ?

Sistemde soğutucu olarak kullanılan maddeye göre temelde ” Havalı Soğutma Sistemleri ” ve ” Sulu Soğutma Sistemleri ” olmak üzere iki grup altında toplanırlar.  Bazı sistemlerde ise soğutucu olarak hem su hem de hava kompleks olarak kullanılmaktadır. Endüstriyel anlamda kullanılan soğutma sistemleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Soğuk Hava Depoları: Gıda işletmelerinde proses sıcaklığını düşürmek ve ürünleri uzun ömürlü şekilde muhafaza etmek amacıyla kurulan, evaporatör ve kondenser parçalarından oluşan soğutma sistemleridir. Bu sistemlerin çatı, duvar ve kapı aralıklarında kullanılan dolgu maddesiyle yalıtımı sağlanmıştır.
  • Soğutma Tünelleri: Gıda işletmelerinde üretim esnasında kalıplanmış veya çikolata gibi bir malzemeyle kaplanmış ürünlerin hava difüzyonuyla soğutulması ve şeklinin korunması amacıyla tasarlanmış soğutma sistemleridir.
  • Soğuk Oda Panelleri: Soğuk hava depolarının dış alandan izolasyonunu sağlayan yalıtım malzemesiyle kaplanmış panellerdir.
  • Şoklama Üniteleri: Gıda işletmelerinde üretilen ürünlerin ısısını hızlı bir şekilde düşürerek depolama sıcaklığına gelmesini sağlayan soğutma sistemleridir.
  • Chiller: Bir ortamdaki ısıyı başka bir ortama transfer eden enjeksiyon soğutma sistemleridir. Evaporatör, kondenser, genleşme valfi ve kompresörden oluşmaktadır.

Soğutma sistemleri konusunda daha detaylı bilgi almak için havadeposu.com sitesi üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz. Firmamız profesyonel teknik ekibimiz ve yıllarca edindiğimiz tecrübeyle Ankara’da sizlere hizmet vermektedir.

 

Soğuk Hava Panelleri

Soğuk Hava Panelleri

Soğuk hava depolarını, dış etkenlerden izole etmek amacıyla kullanılan yalıtımlı panellere, soğuk hava panelleri denmektedir. Pek çok sektörde kullanım zorunluluğu olan bu paneller, özelikle gıdaların görünümünü ve iç yapısını korumak adına kullanılan soğuk hava depolarının olmaz olmaz parçalarından biridir.  Soğuk hava panellerinin üretiminde ise galvaniz saç, polyester boyalı saç, PVC ve paslanmaz krom-nikel saç gibi pek farklı malzeme kullanılmaktadır. Fakat panellerin üretiminde kullanılan bu malzemeler, kullanım alanlarına ve yapılacak olan projenin özelliklerine göre farklılık göstermektedir.  Her ne kadar farklılık gösterse de son günlerde pek çok soğuk hava deposunda yüksek dayanıklılık özellikleriyle dikkat çeken PVC ve krom hava panelleri tercih edilmektedir. Tüm bu malzemeler, soğuk hava depolarına üstün bir izolasyon sağlanması adına çok önemlidir.

Motekso - Soğuk Hava Panelleri

Motekso olarak profesyonel personel kadromuzla soğuk hava depoları ve türevlerini siz kıymetli müşterilerimize ulaştırıyoruz!

Soğuk Hava Panellerinin Özellikleri Nelerdir?

Soğuk hava panelleri, soğuk hava depolarından beklenen performansın sağlanması adına çok önemlidir. Bu panellerin genel özellikleri ise;

  • Projeye ve kullanılacak alana göre farklı boyutlarda ve kalınlıkta cepheler ve tavanlar için üretilebilmektedir.
  • Bu paneller, soğuk hava depolarının nem durumlarını kontrol etmektedir.
  • Görüntüleri kullanıldığı alanların estetik görünümlerini bozmazlar. Aksine tamamlayıcıları olurlar.
  • Anti bakteriyel özellikte ve hijyeniktir.
  • Bakımı çok kolaydır. Panele herhangi bir zarar vermeden kolayca temizlenebilmektedir.
  • Farklı yalıtım araçlarına göre azami oranda enerji tasarrufu sağlamaktadır. İkamesi olan diğer ürünlere göre daha fazla mukavemetlidir.
  • Montajı  ve demontajı çok kolaydır.
  • Kaliteli ve uzun ömürlüdür.
  • Paneller dişi ve erkek olmak üzere farklı formlarda, birbirine geçme özelliğine ve kilit sistemine sahip olarak üretilmektedir.
  • Uluslararası geçerli olan üretim standartlarına göre üretimi yapılmaktadır.

Yukarıdaki özelliklere ve daha fazlasına sahip olan bu panellerin üretimini gerçekleştiren firmamız, iş sağlığı ve güvenliği standartlarına göre ve geçerli olan diğer üretim standartlara göre üretim sağlamaktadır.

Soğuk Hava Panelleri - Motekso

Motekso olarak tüm soğuk hava ekipmanları bizlerden temin edebilir, profesyonel personel kadromuzdan faydalanabilirsiniz!

Soğuk Hava Panelleri Fiyatları Nelerdir?

Soğuk hava depolarının cephe ve tavanları için önemli olan soğuk hava panelleri, 60-80-100-120-150 -200 mm gibi kalınlıklarda ihtiyaca uygun olarak üretilmektedir. Yani bu sac kalınlıkları, projenin özelliklerine ve kullanıldığı iş kollarına göre farklılık göstermektedir. Ayrıca panellerin boyları ve enleri de projeye göre farklılık göstermektedir. Bunların dışında kilitli ve kilitsiz olarak da üretilmektedir. Hastane, ilaç, medical ürünler, kimya ve gıda sektörü başta olmak üzere pek çok sektör için önemli olan bu paneller, yüksek derecede yalıtım sağlamaktadır. Ekonomik olarak da uygun fiyatlardan satışa sunulan bu ürünlerin fiyatları metrekare cinsinden belirlenmektedir.

Soğuk Hava Panelleri Hizmeti

Başkent Ankara’da faaliyetlerine devam eden firmamız, her projeye ve mekâna uygun farklı özelliklere göre soğuk hava panellerinin üretimini son teknolojik araç ve gereçler kullanarak gerçekleştirmektedir. Dünyada geçerli olan üretim standartlarına uygun olarak panel üretimi gerçekleştiren firmamız, yüksek standartlara sahip tam izolasyon sağlayan ürünler üretmektedir. Siz de soğuk hava depolarınız için soğuk hava panelleri arayışı içerisindeyseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Soğuk Hava Kapıları

Soğuk Hava Kapıları

İnsanlık tarihi boyunca gerek tarımsal gerek hayvansal tüketim ürünleri günlük besin arzından fazla üretilerek sonraki dönemlerde kullanılmak üzere muhafaza edilmek istenmiştir. Söz konusu ürünlerden özellikle yaş meyve ve sebzeler ile hayvansal gıdalar belli ısı ve sıcaklık koşullarında korunmak zorundadırlar. İşte bu nedenle günümüzde, bozulmaya meyilli bu gıdalar, çok fonksiyonlu soğuk hava kapıları ile donatılmış soğuk hava depolarında muhafaza edilmeye başlanmıştır.

Mevsim ve bölgesel koşullara göre farklı gıda ürünleri yetişen yörelerdeki ürünlerin, bu gıdaların yetişmesini mümkün olmadığı yerlerde de tüketilmesini sağlamak amacıyla kullanılan bu depolar gıda ulaşım sürecinin en önemli parçalarındandır. Hem maliyet dengesinin korunması hem de ürünlerin bozulup zayi olmaması için bu depolara olan ihtiyaç oldukça artmıştır.

Motekso - Soğuk Hava Kapıları

Motekso olarak profesyonel personel kadromuzla daima kaliteli hizmet için yanınızdayız!

Soğutmanın Önemi

Üretim sonrası bitkisel ve hayvansal gıdaları bekleyen en büyük sorun bilindiği üzere bozulma ve çürümedir. Buna neden olan en büyük etken ise saklanma koşullarına uygun olmayan ısılarda bekleyen ürünlerde gerçekleşen doğal değişimlerdir. Bozulmaya neden olan mikroorganizmalar belli sıcaklıklarda gelişir ve gıdaları istila ederler. Bu durum hem üretici hem de tüketici için büyük zararlara neden olur. Gıda çürümelerinin önüne geçebilmek için onları mikroorganizmaların gelişemeyeceği düşük sıcaklıklarda muhafaza edebileceğimiz, uygun ısı ve nem koşullarını sağlayan malzemelerden üretilmiş, sağlam soğuk hava kapıları olan depolara ihtiyaç duyarız.

Soğuk Hava Deposu Nedir?

Soğuk hava depoları, düşük sıcaklık ve uygun nem koşullarında saklaması gereken gıdaları muhafaza için en önemli araçtır. Bu depolar barındırılan ürüne göre ayarlanabilir sıcaklık değerleri ve uygun nem miktarı sağlayarak üretimden tüketime kadar olan sürecin, en ekonomik ve sorunsuz şekilde sürdürülebilmesini sağlar. Yüksek teknolojik avantajlar sağlayan soğuk hava kapıları ile donatılmış bu depolar, tüketicilerin her mevsim kaliteli gıdalarla buluşmasına yardımcı olduğu gibi üreticinin pazardaki yerini korumasına da olanak sağlar.

Doğru muhafaza metotlarını uygulama için tasarlanmış olan soğuk hava depolarının denetçi kurumlarca belirlenmiş belli kriterleri sağlaması gerekir. Bu kriterlerdeki en önemli faktörler, yüksek standartlı ve kullanışlı soğuk hava kapıları ile depoda kullanılan ısı ve nem koruyucu malzemelerdir. Gıda ihtiyacının doğru şekilde karşılanması için tasarlanan depolarda kullanılan teknoloji, bir bölgede üretilen gıdanın tüm ülkede tüketilmesini sağlayarak ekonomik yaşamında olumlu yönde etkilemektedir.

Soğuk Hava Kapıları - Motekso

Motekso olarak Soğuk oda kapıları ve soğutma sistemlerinde bir numarayız!

Soğuk Hava Kapılarının Önemi

Soğuk hava depolarında saklanan gıdaları dışarıdan gelebilecek kötü kokular ve ısı dengesini bozacak hava akımlarından korumak maksadıyla üretilmiş kapılar, muhafaza sürecindeki en önemli detaydır. Yüksek teknoloji ile tasarlanan bu soğuk hava kapıları doğru malzeme kullanımıyla negatif ve pozitif basınçlara, olumsuz hava akımına ve dışarıdan gelecek herhangi bir olumsuz duruma karşı gıdaları korur.

Firmamız, hem modüler depolarda kullanılan çarpma tip menteşeli kapılarda hem de büyük depolarda kullanılan sürgülü (kayar tıp) kapılarda doğru izolasyon malzemeleri kullanarak standart üstü kalitede üretim yapmaktadır. Sıcaklık kontrollü depolar ve buzhanelerde kullanılan bu kapılar soğuk gıda muhafazasındaki en önemli bileşendir. Doğru projelendirilmiş bir deponun olmazsa olmazı soğuk hava kapıları gıda koruma sürecinin en önemli aracıdır ve bu farkındalıkla çalışan firmamız tarafından çeşitli kalite kontrol aşamalarından geçmektedir.

Sürgülü (Kayar Tip) Kapılar

Özellikle büyük boyutlu depolarda yerden tasarruf amaçlı kullanım kolaylığı sağlayan bu kapılar PVC, paslanmaz modül ve polyester malzemeden imal edilebilirler.  Özel makaralarla pratik kullanıma olanak sağlayan kapılarımız, soğuk gıda muhafazasında önemli rol oynar.

Çarpma Tip Menteşeli Kapılar

Soğuk hava odalarındaki ısı kaybını minimumda tutacak şekilde tasarlanan bu kapılar, sızdırmaya karşı dayanıklı menteşelerle ve ısı dengesini koruyan rezistanslarla donatılmıştır. PVC, paslanmaz modül ve polyester malzemeden üretilebilen bu kapılar, odalara uygun olarak farklı boyut ve tipte tasarlanabilirler.